Intelligence Bureau (IB) ACIO Grade II Exam Question Paper with Answer

Intelligence Bureau (IB) Assistant Central Intelligence Officer (Executive) Grade II Exam 2014 Question Paper with Answer

You can undoubtedly discover IB ACIO Exam Question Paper with answer or arrangement even you can have IB ACIO enrollment test. We generally attempt to place last 5 years papers with arrangement, on the off chance that you wont discover earlier years papers with answers then you can ask for us.

Here You can see, IB ACIO question paper with answer, a number of its are in MCQ (Multiple Choice Question Answers), and for IB ACIO Exam Expected Question Paper in this post, please share this page with your friends by which all other also get this question paper.

1. Curcuma longa is the scientific name of which spice?
a. Cumin
b. Cloves
c. Turmeric
d. Coriander

2. Bones found in the hands and feet as the percentage of total number of bones in the body of an adult human
being is nearly equal to
a. 20%
b. 30%
c. 40%
d. 50%

3. Europeans are believed to have brought potatoes to India in the 18th century. Which region of the world is
believed to be the origin of potato cultivation?
a. Eastern Ghana
b. Southern Peru
c. Portugal
d. West Indies

4. Oymyakon is generally considered the coldest inhabited area on Earth. Which country Oymyakon is located in?
a. Mongolia
b. Russia
c. Greenland
d. Iceland

5. Which gland in the human body is also known as the ‘third eye’?
a. Pineal
b. Pituitary
c. Mammary
d. Tear gland

6. Leukaemia is a group of cancers that usually begins in the bone marrow and results in high numbers of which
abnormal cells?
a. White blood cells
b. Red blood cells
c. Platelets
d. All of the above

7. During an earthquake, two places ‘A’ and ‘S’ record its intensity on Richter scale as 4.0 and 6.0,
respectively. In absolute terms, the ratio of intensity of the earthquake at ‘A’ to that of ‘B’ is
a. 2 : 3
b. 7 : 8
c. 141:173
d. 1:100

8. On a cold day in January, the temperature at a place fell below the freezing point and was recorded as -40°
Centigrade. On Fahrenheit scale, the same temperature would be
a. -32° F
b. -8° F
c. -40° F
d. -72° F

9. Universal Gas Constant, R, is a property of
a. ideal gases
b. halogen gases
c. inert gases
d. all gases

10. At which place was the 1st Science Congress held in January, 1914?
a. Kolkata
b. Allahabad
c. Chennai
d. Pune

11. The class of elementary particles, Bosons, was named after Satyendra Nath Bose, an Indian Physicist. Which
of the following Indian scientists graduated from Presidency College, Calcutta as a classmate of Satyendra Nath
a. Jagdish Chandra Bose
b. PC Mahalanobis
c. Prafful Chandra Ray
d. Meghnad Saha

12. To which place Aryabhatta, the great mathematician, went for advanced studies?
a. Takshashila
b. Patliputra
c. Kashi
d. Kaushambi

13. The development of the world’s first practical design for an Inter-Continental Ballistic Missile, A9/10,
was undertaken in Nazi Germany during the World War II. It was intended for use in bombing
a. London and other coastal cities of Britain
b. Northern cities of France, including Venice
c. New York and other American cities
d. Interiors of USSR to cut off military supply lines to Moscow

14. Homi Jahangir Bhabha, the father of Indian nuclear programme, was also the Founding Director of which of
the following institutes?
a. Tata Institute of Fundamental Research
b. Indian Institute of Science
c. Indian Institute of Technology (Mumbai)
d. Saha Institute of Nuclear Physics (Kolkata)

15. Who headed the Satellite Launch Vehicle (SLV) project launched by ISRO in 1970?
a. Vikram Sarabhai
b. Dr. K. Radhakrishnan
c. Dr. APJ Abdul Kalam
d. Dr. G. Madhavan Nair

16. Where was Bhaskara, also known as Bhaskaracharya or Bhaskara II, an Indian mathematician and astronomer,
was born?
a. Kanchipuram
b. Thanjavur
c. Bijapur
d. Madurai

17. The BrahMos, a short range supersonic cruise missile, is a joint venture between which foreign country and
Indian agency?
a. The USA and ISRO
b. The UK and ISRO
c. Russia and ISRO
d. Russia and DRDO

18. If the sum of 60% of a fractional number and the number’s square root is 5 greater than one-fifth of the
number, then the number is
a. 6.25
b. 0.25
C. 12.25
d. 2.25

19. If‘Head’appears consecutively in the first three tosses of a fair/ unbiased coin, what is the probability
of ‘Head’ appearing in the fourth toss also?
a. 1/8
b. 7/8
c. 1/16
d. 1/2

20. Archers ‘A’ and ‘B’ take aim at a target. If the probability of ‘A’ hitting the target is 90% and of ‘B’
missing the target is 90%, what is the probability that both ‘A’ and ‘B’ miss the target?
a. 90%
b. 09%
c. 01%
d. 81%

21. If 12 persons working 12 h a day dig 12 m of a tunnel in 12 days, how many men are required to dig
additional 4 m of the tunnel (of the same dimension) given that they work 4 h a day for 4 days?
a. 27
b. 4
c. 12
d. 36

22. A man sells an article at a certain ‘ price incurring 20% loss. If he had sold the same article for Rs 20
more, he would have earned 20% profit. What was the cost price of the said article?
a. Rs 20
b. Rs 40
c. Rs 50
d. Rs 60

23. Numerator of a fraction is increased by 60%, and at the same time its denominator is decreased by 60%. The
new fraction is
a. 2.56 times the older fraction
b. Equal to the older fraction
c. 4 times the older fraction
d. 0.36 times the older fraction

24. In a triangle ABC, one of the angles is average of the remaining two angles. Which of the following is
always true about the triangle ABC?
a. Isosceles triangle
b. Equilateral triangle
c. One of its angles measures 60°
d. Right angled triangle

25. If the area of a circle ‘C’ is equal to the area of a square ‘S’, then the ratio of the square of the
perimeter of ‘C’ to the square of the perimeter of ‘S’ is nearly equal to
a. 22:7
b. 11:14
c. 88:7
d. 1:1

26. The last digit of the number 3’s power (2015) is
a. 1
b. 3
c. 5
d. 7

27. What is the square root of 49%?
a. 0.7%
b. 7.0%
c. 70%
d. Undefined

28. log (40 power(2) – 20 power(2)) is equal to
a. log 3
b. log 60 + log 20
c. log 40 – log 20
d. log 20

29. Twelve persons meet in a conference and each shakes hands with all the others. How many handshakes take
a. 66
b. 72
c. 144
d. 132

30. A man travels uphill to city C from city B in a car at the speed of 40 km/h, and returns to city B at a
faster speed of 60 km/h. What is his average speed for the round trip?
a. 0
b. 48 km/h
c. 50 km/h
d. Data insufficient

31. (7 + 14 + 21 + 28 +……+ 700) is equal to
a. 35350
b. 42714
c. 49420
d. 56707

32. In a group of 5 persons, P is taller than Q, but is shorter than both R and S. Both R and T are taller than
Q, but shorter than S. This implies that
a. R is taller than P, but shorter than T
b. T is taller than Q, but shorter than R
c. R is taller :han Q, but shorter than T
d. S is taller than T while P is shorter than R

33. In a group of Army officers, 2% of officers neither take coffee nor tea, while rest of them take either tea
or coffee or both. If 60% of officers take tea, while 58% take coffee, what percentage of officers take tea but
do not take coffee?
a. 2%
b. 20%
c. 40%
d. 60%

34. The original name of Ho Chi Minh, the President of the Vietnam Democratic Republic, was Nguyen Van Thanh
which he later changed to Ho Chi Minh before becoming the President. The literal meaning of Ho Chi Minh is
a. he who leads
b. he who fights
c. he who enlightens
d. he who protects

35. In which year, Mahatma Gandhi travelled to Champaran in Bihar to inspire the peasants to struggle against
the oppressive plantation system?
a. 1914
b. 1915
c. 1916
d. 1917

36. With which objective, CR Das and Motilal Nehru formed the Swaraj Party within the Congress?
a. Spearhead the mass struggles
b. Forge Hindu-Muslim unity
c. Participate in elections to the provincial councils
d. Organise legislative protests against Rowlatt Act

37. The industrial working class did not participate in the Civil Disobedience Movement in large numbers,
except in
a. Nagpur region
b. Madras region
c. Surat region
d. Calcutta region

38. Dr. BR Ambedkar clashed with Mahatma Gandhi at the 2nd Round Table Conference demanding
a. reservation for Dalits in government jobs
b. reservation for Dalits in Ministries
c. separate citizen status for Dalits
d. separate electorate for Dalits

39. A scene of wrestling match in Bombay’s Hanging Gardens was shot by Harishchandra Bhatwadekar and it became
India’s first movie. It was shot in the year
a. 1896
b. 1907
c. 1913
d. 1925

40. Which famous leader once said, “We would not have made economic progress, if we had not intervened on very
personal matters: how you live, the noise you make, how you spit ”
a. Adolf Hitler (Germany)
b. Ho Chi Minh (Vietnam)
c. Mussolini (Italy)
d. Lee Kuan Yew (Singapore)

41. Who brought the Printing Press for the first time to India in the mid-16 th century?
a. Dutch cloth merchants
b. British traders.
c. Portuguese missionaries
d. Arab manuscript writers

42. Measures in India to impose censorship on printed material were initiated in 1798 by the East India
Company. It was directed against
a. Bengali social reformers
b. Englishmen in India
c. Bengali writers
d. Indian Princely States

43. Munshi Premchand was born in 1880 and died in the year 1936. His best-known literary work, ‘Godan’ (The
Gift of Cow) was published in
a. 1920
b. 1934
c. 1936
d. 1942

44. The caste-system during early Vedic age prohibited
a. inter caste dining
b. inter caste marriages
c. Both of the above
d. None of the above

45. In which year, Thums Up, one of India’s great brands, which was sold to Coca-Cola a few years ago, was
a. 1947
b. 1958
c. 1979
d. 1991

46. Which among the below mentioned Upper Palaeolithic places in India is wrongly matched with the State it is
located in?
a. Bhimbetka—Madhya Pradesh
b. Betamcherla—Andhra Pradesh
c. Inamgaon—Maharashtra
d. Singh Bhumi—Himachal Pradesh

47. Kalidasa’s ‘Kumarasambhavam’ describes the story of the birth of which mythological character?
a. Sanatkumar
b. Karttikeya
c. Pradyumna
d. Abhimanyu

48. Where and when was the 2nd Buddhist Council held?
a. Patliputra in 250 BC
b. Sri Lanka in the 1 st century BC
c. Vaishali in 383 BC
d. Mandalay in AD 1871

49. In which among the following cases, the Supreme Court of India propounded the theory of basic structure of
the Constitution?
a. Gopalan vs State of Madras
b. Golak Nath
c. Keshvanand Bharati
d. Minerva Mills

50. The 52nd amendment to the Constitution of India is most closely related to
a. extension of reservations in government jobs
b. provision for special status to Tripura
c. provisions for increasing age of eligibility for voting
d. provisions against political defections

51. Which among the following political party of India has an election symbol very similar to the election
symbol of Republican Party of USA?
a. Samajwadi Party
b. Bahujan Samaj Party
c. Janta Dal (United)
d. Telugu Desam Party

52. How many members, the President of India can nominate to Lok Sabha and Rajya Sabha, respectively?
a. 12,2
b. 2,12
c. 2,10
d. 10,2

53. Which among the following amendments to the Constitution of India, designated Delhi as National Capital
Territory (NCT)?
a. 63rd Amendment Act
b. 69th Amendment Act
c. .74th Amendment Act
d. 76th Amendment Act

54. On August 29, 1947, the Drafting Committee for Indian Constitution was appointed, with Dr. BR Ambedkar as
the Chairman along with six other members. Who among the following was not the member of the Drafting
a. N. Gopalaswami Ayengar
b. Jawahar Lai Nehru
c. Kanaiyalal Maneklal Munshi
d. Alladi Krishnaswamy Iyer

55. Part-TV of the Indian Constitution deals with Directive Principles of State Policy. This feature of Indian
Constitution was influenced by a similar feature of
a. Canadian Constitution
b. Australian Constitution
c. American Constitution
d. Irish Constitution

56. Which among the following schedules of the Indian Constitution deals with Forms of Oaths or Affirmations?
a. 2nd Schedule
b. 3rd Schedule
c. 4th Schedule
d. 5th Schedule

57. Which of the following is not a constitutional provision relating to Governors of States?
a. Same person can be appointed as Governor for two or more States.
b. He shall be appointed by the President.
c. He shall hold office during the pleasure of the President.
d. He should have completed the age of 25 years.

58. Which Article of the Indian Constitution deals with special provision with respect to the States of
Maharashtra and Gujarat?
a. Article-370
b. Article-371
c. Article-371 (A)
d. Article -371 (B)

59. Indian Constitution provides for promotion of international peace and security. Which of the following
deals with this provision?
a. Article-51 of the Directive Principles of the State Policy
b. It is implied by the Preamble of the Indian Constitution.
c. The 12th Schedule of the Indian Constitution
d. Article-392 empowers the President in this regard.

60. Which Article of the Indian Constitution defines the Original jurisdiction of the Supreme Court?
a. Article-129
b. Article-130
c. Article-131
d. Article-132

61. Government of India recently announced Constitution of NITI Aayog as a policy think-tank replacing Planning
Commission. NITI stands for
a. National Institution for Transforming India
b. It is not an acronym, but only a Sanskrit word for Policy.
c. National Initiative for Technological India
d. New Initiative for Transforming India

62. The power to promulgate ordinances during recess of Parliament is vested with the
a. Council of Ministers
b. Parliamentary Standing Committee on Urgent Enactment
c. President
d. Prime Minister

63. In Alternating Current (AC), the direction and magnitude of the current varies
a. randomly
b. periodically
c. exponentially
d. Do not vary

64. Albert Einstein received the Nobel Prize for Physics in the year 1921 for his work on
a. mass energy equivalence given by E – me 2
b. hydrogen atom
c. theory of relativity
d. photoelectric effect

65. Sir CV Raman received the Nobel Prize for Physics in the year 1930 for his ground breaking work in the
field of
a. Brownian motion
b. Scattering of light
c. String Theory
d. Nuclear Physics

66. Which of the following Indian nationals has been the recipient of Ramon Magsaysay Award for Community
a. Arvind Kejriwal
b. Kiran Bedi
c. TN Sheshan
d. Dr. MS Swaminathan

67. Which of the following awards Satyajit Ray received posthumously?
a. Dadasaheb Phalke Award
b. Ramon Magsaysay Award
c. Bharat Ratna
d. Honorary Oscar

68. In which individual event, the first Olympic medal for independent India was won at Helsinki j*
a. Archery
b. Boxing
c. Wrestling
d. Weightlifting

69. The Gini Coefficient is a measure of
a. rodent population
b. migration rate of Guineas nationals
c. income inequality
d. ratio of coinage to currency note

70. Which of the following indices is not considered while calculating Human Development Index (HDI)?
a. Life expectancy
b. Education
c. Housing
d. Income

71. For the financial year 2013-14, what j percentage of total tax receipts of the Union government came from
income tax collections?
a. Around 5%
b. Around 10%
c. Around-20%
d. Around 40%

72. India’s industrial GDP growth rate I for the fiscal year 2013-14 (at the factor cost of 2004-05) is
estimated to be around
a. 0.35%
b. 1.43%
c. 2.48%
d. 4.74%

73. As per Census 2011 data, which is the most populated metro city in India?
a. Delhi
b. Mumbai
c. Chennai
d. Kolkata

74. As per Census 2011 data, which among the following States has higher sex ratio than the national average?
a. Nagaland
b. Delhi
c. Arunachal Pradesh
d. Tripura

75. Professor Arvind Panagariya was recently appointed as
a. Chairman, University Grants Commission
b. Vice Chairman, NITI Aayog
c. Economic Advisor to the Prime Minister
d. Governor, Reserve Bank of India

76. Till date, 13 serving Heads of State have received Nobel Peace Prize. Only one Head of State received it
for Literature. Who was he?
a. Theodore Roosevelt (President of USA)
b. Eisaku Sato (Prime Minister of Japan)
c. Oscar Arias Sanchez (President of Costa Rica)
d. Winston Churchill (Prime Minister of United Kingdom)

77. The Radcliffe Line is named after its architect, Sir Cyril Radcliffe. It is a boundary demarcation line
a. Pakistan and Afghanistan
b. India and Bhutan
c. India and Pakistan
d. India and Myanmar

78. Which among the following is the oldest mountain range in India?
a. The Western Ghats
b. The Aravali Range
c. The Satpura Range
d. The Vindhya Range

79. Which among the following Indian rivers flows from East to West, eventually meeting the Arabian Sea?
a. Narmada
b. Godavari
c. Krishna
d. Kaveri

80. Which of the following National Parks of India is located in one of the North-Eastern States? It is also
declared a UNESCO World Heritage Site.
a. Betla
b. Dachigam
c. Manas
d. Silent Valley

81. Suzanna Arundhati Roy, an Indian author and political activist, was born in
a. Shillong
b. Chennai
c. Thiruvananthpuram
d. Jeddah

82. Yellow Revolutionjn India refers to growth of
a. militancy in the North-East
b. oilseeds production
c. advertising industry
d. jaundice outbreak

83. French Revolution ended in 1790s > with the ascent of
a. Rousseau
b. King Louis XVI
c. Napoleon Bonaparte
d. Robespierre

84. In which subject did Dr. Bhabendra Nath Saikia, famous novelist and film director of Assam, obtain PhD from
University of London?
a. Assamese Literature
b. Physics
c. Mass Communication
d. Mathematics

85. In his youth, Adolf Hitler aspired to be a/an
a. architect
b. painter
c. singer
d. footballer

86. Many of the famous political leaders had a University Degree in Law. Which of the following world leaders
didn’t have a Degree in Law?
a. Nelson Mandela
b. Fidel Castro
c. Barack Obama
d. John F. Kennedy

87. Ernesto Che Guevara, the famous Marxist revolutionary of South America, was born in
a. Bolivia
b. Cuba
c. Argentina
d. Guatemala

88. Charlie Hebdo, the French satirical weekly, first appeared in 1970 as a successor to another French
magazine that was banned for mocking the death of former French President Charles de Gaulle. What was the name
of the banned magazine?
a. Le Monde
b. Hara Kiri
c. La Croix
d. Humanite Hebdo

89. Vasant Govarikar, who passed away recently, was a famous personality in which field?
a. Literature
b. Space science
c. Classical music
d. Cinema

90. Who is non-member who can participate in the debate of Lok Sabha?
a. Vice-President
b. Chief Justice of India
c. Attorney General of India
d. None of the above

91. Which of the following is the wrongly matched Word-Meaning pair?
a. Indict : Accuse
b. Onset : Beginning
c. Recite : Propose
d. Temerity : Boldness

92. Which of the following sentences is grammatically correct?
a. Either he or I am mistaken,
b. He gave me an advice.
c. The sceneries here are very good.
d. Let you and I do it.

93. Which of the following word is closest in meaning to the idiom, ‘Cast down’?
a. Humiliated
b. Defeated
c. Depressed
d. Discouraged

94. The letter, ‘o’, in the word, ‘about’, is pronounced like letter, ‘o’, in the word
a. go
b. boy
c. got
d. now

95. Khali was sitting on the fence, means Khali was
a. living dangerously
b. undecided
c. stubborn
d. annoying

96. In the sentence, ‘Don’t talk so loud’, the word ‘loud’ is used as an
a. adverb
b. adjective
c. idiom
d. active verb

97. n the sentence, ‘None but the brave deserves the fair’, the word ‘but’ is used as
a. an adverb
b. a preposition
c. a conjunction
d. a pronoun

98. Which of the following is a correctly matched Adjective-Noun pair?
a. Restless : Restlessly

b. Restless : Restlessness

c. Restless : Restive

d. Restless : Restivity

99. His bad eyesight exempted him ….. military service.
a. in
b. of
c. from
d. it

100. Which of the following is an incorrectly matched Word-Meaning pair?
a. Excursion : Short journey
b. Homage : Tribute
c. Sidekick : Close companion
d. Intact : Tactful


[sociallocker]1. (c) 2. (d) 3. (b) 4. (b) 5. (a)
6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (a) 15. (c)
16. (c) 17. (d) 18. (a) 19. (d) 20. (b)
21. (c) 22. (c) 23. (c) 24. (b) 25. (b)
26. (d) 27. (c) 28. (b) 29. (a) 30. (b)
31. (a) 32. (b) 33. (b) 34. (c) 35. (d)
36. (c) 37. (a) 38. (d) 39. (a) 40. (d)
41. (c) 42. (b) 43. (c) 44. (d) 45. (c)
46. (d) 47. (b) 48. (c) 49. (c) 50. (d)
51. (b) 52. (b) 53. (b) 54. (b) 55. (d)
56. (b) 57. (d) 58. (b) 59. (a) 60. (c)
61. (a) 62. (c) 63. (b) 64. (d) 65. (b)
66. (d) 67. (d) 68. (c) 69. (c) 70. (c)
71. (c) 72. (d) 73. (b) 74. (d) 75. (b)
76. (d) 77. (c) 78. (b) 79. (a) 80. (c)
81. (a) 82. (b) 83. (c) 84. (b) 85. (b)
86. (b) 87. (c) 88. (b) 89. (b) 90. (d)
91. (c) 92. (a) 93. (c) 94. (c) 95. (b)
96. (b) 97. (b) 98. (b) 99. (c) 100.(d)[/sociallocker]

Updated: September 8, 2015 — 10:39 am

Most Recent Post


Add a Comment
  1. my name is ashish raturi from mussoorie. mene paper pda kaphi acha hai paper. sir /mam me chahta hun ki muje previous years ke paper meri email id me send kr do it is very great full for me . Group c ke previous year ke paper. I will very thank full to you sir/ mam

    1. Hi Ashish,

      Question paper sent, please check mail and let me know.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current-Affairs © 2016 Developed by Current Affairs