SSC Combined Higher Secondary Question Paper with Answer

1. The ministry of Urban Development has approved a model for a smart mobility card which can be used across mass transit modes such as metro rail and also double up as a credit or debit card for shopping. What is the name of that card?

a. National Common Mobility Card
b. National Mobility Card
c. Common Mobility Card
d. National Common Card

2. As per which Ministry Union government has released ? 2000 crore to the Employees’ Pension Scheme as its contribution for the year 2015-16?

a. Ministry of Human Resource Development
b. Ministry of Commerce and Industry
c. Ministry of Labour and Employment
d. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

3. The Supreme Court stayed the order passed by Rajasthan High Court declaring Santhara custom of embracing voluntary death as illegal. The custom belongs to which religion?

a. Buddhism
b. Jainism
c. Hinduism
d. Islam

4. The Union Minister of State for Power, Coal and New and Renewable Energy conferred five awards to which State for outstanding performance in the various fields of Renewable Energy Power Generation?

a. Punjab
b. Haryana
c. Gujarat
d. Maharashtra

5. Which zone has become the first zone in Indian Railways to eliminate all unmanned level crossings from its system by August 31, 2015?

a. East
b. West
c. West Central
d. Northern

6. The Union Defence Minister Manohar Parrikar in New Delhi announced about One Rank One Pension (OROP) scheme that Union government has given its nod to implement it for which category
of people?

a. Physically handicapped
b. Ex-servicemen
c. Minorities
d. None of the above

7. In a landmark judgment, the Delhi High Court allowed women to get permanent commission in which wings of Indian defense in September, 2015?

a. Indian Air Force
b. Indian Army
c. Indian Navy
d. Para Military Office

8. The Haryana Assembly passed a Bill named the Haryana Police (Amendment) Bill, 2015 that abolished the Police Recruitment Board and transferred the police recruitment to which board?

d. None of these

9. A special MGNREGA cell has been established at the Punjab State headquarter to coordinate the effectively implementation of National Rural Employment Guarantee Scheme all over the Punjab. Who made this establishment?

a. Punjab Rural Development
b. Panchayat Department
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

10. Which State has bagged the ‘Skoch Order-of-Merit’ national award in implementation of six e-govemance and IT initiatives in the State?

a. Punjab
b. Haryana
c. West Bengal
d. Tamil Nadu

11. The Andhra Pradesh government has signed a Memorandum of Understandings (MoU) with which organisation to increase employability of students?


12. Which State Assembly passed a Bill that fixing the minimum educational qualification for elections to the Panchayati Raj institutions besides laying down other conditions including making it mandatory for the candidates to have functional toilets?

a. Punjab
b. Himachal Pradesh
c. Haryana
d. Uttarakhand

13. The State Cabinet of Andhra Pradesh accorded formal approval to the AP State Enterprise Architecture, which will bring all the government services under one roof. What is that?

a. e-Pragati
b. e-Vikas
c. e-Udjog
d. e-Unnati

14. The Union’Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi permitted how many percent Foreign Direct Investment under the automatic route for white label ATM operations?

a. 70%
b. 80%
c. 90%
d. 100%

15. Which State become the first State in the country to submit State Annual Action Plan under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)?

a. Punjab
b. Gujarat
c. Rajasthan
d. Haryana

16. The Union government recently approved the purchase of 10 armed drones from which country that will increase the country’s cross-border military strike capability?

a. Russia
b. Israel
c. Japan
d. Korea

17. As per World Bank report, which State emerged as number 1 State in Ease of Doing Business in India?

a. Tamil Nadu
b. Gujarat
c. Maharashtra
d. Telangana

18. Which space agency and the US Agency for International Development (USAID) launched SERVIR-Mekong in the Asian Disaster Preparedness Centre in Bangkok, Thailand to strengthen regional environmental monitoring in five countries i.e., Myanmar, Thailand, Cambodia, Laos and Vietnam in the lower Mekong region of South-East Asia?

c. FKA
d. RKA

19. India along with which country inched towards creation of proposed $ 75 billion joint infrastructure investment fund and the two sides also made commitment to step-up bilateral trade by 60% over the next
five years?

a. Canada
b. The USA
c. The UAE
d. China

20. President Barack Obama announced the renaming of tallest mountain in North America to its original native name ‘Denali’. Which mountain is that?

a. Mount Rockies
b. Mount Whitney
c. Mount Blackburn
d. Mount McKinley

21. World’s 20 largest economies including India, launched a programme that is an engagement grouping of women leaders, to push for gender inclusive global economic growth recently. What
is that?
. Women-20
b. Women-30
c. Creative Women-20
d. Creative Women-30

22. Chinese and Pakistani forces launched a joint air drill on September 6, 2015, part of a series of military exchange programmes between the two air forces. What was that?

a. Shaheen (Eagle)-4
b. Shaheed (Eagle)-4
c. Sheen (Eagle)-4
d. Farheen (Eagie)-4

23. Which country has deployed a thousand ground troops to Yemen for the first time to battle Shiite rebels known as Houthis on September 7, 2015 who have taken over the country?

a. Saudi Arabia
b. The UAE
c. Qatar
d. Egypt

24. The Sub-Regional Drug Focal Point Meeting and Drug Demand Reduction (DDR) Expert Group Consultation, South Asia under the Colombo Plan Drug Advisory Programme (CPDAP) is observed at which place in September, 2015?

a. New Delhi
b. Bengaluru
c. Mumbai
d. Chennai

25. India signed a pact with which country for repatriation of each other’s wanted prisoners and cooperate in all criminal matters, including gathering evidence?

a. Sri lanka
b. Indonesia
c. Pakistan
d. Bangladesh

26. Which party won 2015 Singapore General Elections?

a. People’s Action Party
b. Workers’ Party
c. People(s Congress
d. None of the above

27. India and Pakistan began a— three-day DG-level border dialogue in New Delhi and decided to devise new strategies along the International Border of which State in India to put an end to incidents of ceasefire violations?

a. Jammu and Kashmir
b. Punjab
c. Rajasthan
d. Plaryana

28. The discovery of a new species of human tree dubbed as Homo-naledi was found at which place?

a. South Africa
b. Egypt
c. Chad
d. Morocco

29. India was among 119 nations that voted in support of a UN General Assembly resolution granting the right to which non-member observer States to raise their flags at the world body’s headquarters alongside the flags of UN member nations?

a. Palestine
b. Vatican city
c. Both (a) and (b)
d. None of these

30. India along with which country began the first bilateral naval exercise AUSINDEX-15 that conducted off the East Coast of India?

a. Australia
b. Sri Lanka
c. Indonesia
d. Japan

31. The TJN general assembly agreed to adopt a negotiating text for security council reforms during the 70th session of the UNGA. Which countries are opposed to it?

a. China
b. Russia
c. Pakistan
d. All of these

32. Which country’s government has declared a state of emergency in its two regions to cope with the influx of refugees, as almost 10000 people were detained for illegally crossing the border?

a. Serbia
b. Hungary
c. Bosnia
d. Romania

33. The nuclear complex in Yongbyon was in full operation in September 2015. In which country it is located

a. Japan
b. North Korea
c. South Korea
d. China

34. Which country’s constituent Assembly has approved a new Constitution after seven years of painstaking efforts and deliberations?

a. Bangladesh
b. Sri Lanka
c. Bhutan
d. Nepal

Economy & Banking Questions

35. The Reserve Bank of India (RBI) will shortly put into circulation of how many rupees coins to commemorate golden jubilee of Indo-Pak War 1965?

a. Rs 5
b. Rs 10
c. Rs 15
d. Rs 20

36. Which telecom operator has decided to upgrade its Broadband speed to minimum 2 Mbps at no additional cost for all the Broadband customers on PAN-INDIA Basis w.e.f. from October 1, 2015?

a. Airtel

37. The Reserve Bank of India (RBI) signed a Memorandum of Understandings (MoU) on ‘Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information’ with which bank?

a. Nepal Rastra Bank
b. Bank of Sri Lanka
c. Bank of America
d. None of the above

Read Also – Current Affairs August 2015 Smart Practice.

38. The Ministry of labour has agreed to enhance insurance benefits unit the Employees Deposit Linked Insurance (EDLI) Scheme of the retirement fund body EPFO. What the proposed new limit?

a. Rs 5 lakh
b. Rs 6 lakh
c. Rs 7 lakh
d. Rs 8 lakh

39. The Reserve Bank of India (RBI) granted small bank license to 10 applicants who are already engaged in micro finance recently. What is the validity for the license :

a. 18 months
b. 24 months
c. 30 months
d. 36 months

40. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved which Mission with an outlay of Rs 5142.08 crore that will aim at developing a cluster of Smart Villages?

d. SVM

41. Telecom operator ‘Uninor’ has announced that it is changing its brand name. What was that?

a. Telecomm
b. Telenor
c. Unicomm
d. Unitech

42. Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) got SKOCH Awprd in September, 2015 for which thing?

a. Smart Governance
b. Initiatives on UAN Programme
c. Transformation of Social Security Agenda
d. All of the above

43. Anil Ambani-led Reliance Defence Limited has signed a strategic pact with UAE’s Emirates Defence Industries Company (EDIC) to collaborate in which of the sector?

a. Maintenance
b. Repair
c. Overhaul category
d. All of the above

44. In line with Prime Minister’s Digital India initiative, who announced a new project on September 28, 2015 to provide high-speed public Wi-Fi in 400 train stations across India?

a. Microsoft
b. IBM
c. Google
d. Facebook

45. ‘Which State-owned Bank launched IndPay mobile app where customers can operate their banking accounts anytime and anywhere using this app?

a. State Bank of India
b. Bank of India
c. Indian Bank
d. ICICI Bank

46. Which power generator has achieved a record highest single-day electricity generation of 733.12 million units on August 27, 2015?

d. None of these

47. Which communications company tied-up with the Silicon Valley-based Jasper to provide Internet of Things solutions, starting with the companies belonging to the Indian conglomerate?

a. Airtel
b. Vodafone
c. Idea
d. Reliance

48. The Union Cabinet cleared extension proposal to the. 7th Central Pay Commission. How much it is extended?

a. Three months
b. Four months
c. Six months
d. Nine months

49. Which micro-finance bank also got a license along with Bandhan in 2014 for a full pledged commercial bank?

b. Mannapuram
c. Muthoot
d. None of these

Science & Technology Questions

50. Which country’s second indigenously-made LAPAN A2/Orari satellite sent to India to launch from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota?

a. South Korea
b. Sri Lanka
c. Indonesia
d. Myanmar

51. The Indian space agency ‘ISRO’ had successfully positioned the country’s military communication satellite in  September, 2015 in its orbital slot of 83° East. What is its name?

a. GSAT-6
b. NSAT 4A
c. GSAT12
d. GAAT 10

52. The sixth joint Military Training Exercise Operation EKUVERIN 2015 concluded in September,
2015. It is conducted between which countries?

a. India and the Maldives
b. India and Sri Lanka
c. India and Myanmar
d. India and Bangladesh

53. Development Cell of the Railway Board has come up with a design that combines the advantages of Vacuum toilets and those of Bio toilets to create a new design of ‘Hybrid Vacuum Toilet’. Vacuum toilet also saves water as it consumes how much water?

a. 500 mL of water
b. 1000 mL of water
c. 1500 mL of water
d. 2000 mL of water

54. The Ministry of Health and Family Welfare has banned the sale of which pain killer in multidose vial as per the recommendation of the Ministry of Environment, Forest and j Climate Change?

a. Ibuprofen
b. Nimesulide
c. Paracetamol
d. Diclofenac

55. China launched a new smaller type of rocket named Long March-6 from its \ ‘Long March’ family recently that took off from a launch base in which place?

a. Shanghai
b. Flangzhou
c. Shanxi
d. Ladakh

56. What is the rank of India out of 189 countries on fixed-broadband subscriptions in 2014 as per the United Nations (UN) Broadband Commission’s State of Broadband Report 2015?

a. 131st
b. 132nd
c. 133rd
d. 134th

57. Two Indian Coast Guard Ships named Apoorva and C-421 were commissioned at which Naval Dock, in September, 2015?

a. Naval Dockyard (Mumbai)
b. Naval Dockyard (Vishaknapatnam)
c. Naval Dockyard (Chennai)
d. Naval Dockyard (Kolkata)

58. Who launched the ‘Mumbai Dialogue : Towards a TB-Free India’ on September 10, 2015?

a. Richard Verma
b. Ratan Tata
c. Amitabh Bachchan
d. All of the above

Here is – Current Affairs August 2015 Smart Practice.

59. The Defence Minister Manohar Parrikar, commissioned ‘INS- Vajrakosh’ at the third naval establishment Karwar. It is in which State?

a. Karnataka
b. Tamil Nadu
c. Kerala
d. Andhra Pradesh

60. Which scientists have devised the first-ever ultra-thin invisibility ‘skin’ cloak that can conform to the shape of an object and conceal it from detection with visible light?

a. DOE’s Berkeley Lab
b. UC-Berkeley
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

61. The leaders and diplomats from the 193 UN member States approved an ambitious 15-year plan to tackle the world’s biggest problems, from eradicating poverty to preserving the planet to reducing inequality till which year?

a. 2020
b. 2030
c. 2040
d. 2050

62. Which spacecraft marks one year of its life around the red planet in September, 2015?

a. Mars Orblter
b. Mars Reconnaissance Orbiter
c. Mars Explorator
d. Mars Voyager

63. Which country successfully launched a new model of carrier rocket, the Long March-11 from the Jiuquan Satellite Launch Centre, recently?

a. The USA
b. China
c. Japan
d. Pakistan

64. The ISRO successfully launched India’s first astronomy satellite Astrosat how many years after the government cleared the project that was launched into a low Earth orbit atop ISRO’s work horse Polar Satellite Launch Vehicle-C30 (PSLV-C30)?

a. Eleven years
b. Twelve years
c. Thirteen years
d. Fourteen years

65. Manohar Parrikar has commissioned a Kolkata-class Guided Missile Destroyer in Indian Navy’s contingent. With this, India can showcase its indigenous efforts in the field of underwater warfare. What was that?

a. INS-Virat
b. INS-Vikrant
c. INS-Vikramaditya
d. INS-Kochi

66. Which country formally gifted Coast Guard Vessel ‘Varaha’ to the Sri Lanka Navy at a ceremony held at the port of Colombo on August 28, 2015 according to naval customs and traditions?

a. China
b. India
c. Pakistan
d. Nepal

Sports Questions

67. Who has won the Buchi Babu Memorial Trophy in the final match of All India invitation cricket tournament played at Chennai by defeating Tamil Nadu Cricket Association Districts (JNCA) XI team by six wickets?

b. Mumbai
c. Bengaluru
d. Odisha

68. The Sports Ministry decided to recognise ‘Yoga’ as a sports discipline and placed it in which category?

a. Priority
b. Others
c. General
d. University

69. Which city was selected as the host for the 2022 Commonwealth Games at the Federation’s General Assembly in New Zealand?

a. Johannesburg
b. Gauteng
c. Durban
d. Pretoria

70. Who secured his 40th career Formula 1 victory in the Italian Grand Prix on September 6, 2015?

a. Nico Rosberg
b. Lewis Hamilton
c. Sebastian Vettel
d. Felipe Massa

71. Who settled for the silver medal in the category of 75 kg after in Asian Boxing Championships?

a. L. Devendro Singh
b. Satish Kumar
c. Vikas Krishan
d. Bektemir Melikuziev

72. Which Australian all-rounder announced his retirement from test cricket effective immediately after another injury setback cut short his tour of England?

a. Michael Clarke
b. Shane Watson
c. Ricky Ponting
d. Mitchell Johnson

73. Which ace golfer became the first Indian to qualify for the prestigious President’s Cup?

a. Anirban Lahiri
b. Jeev M;ikr;a Singh
c. Arjun Atwal
d. Shiv Kapur

74. Who defeated the Swiss tennis player, Roger Federer in the 2015 US Open men’s singles final?

a. Pierre Hugues Herbert
b. Nicolas Mahut
c. Novak Djokovic
d. Leander Paes

75. Who has defeated the Italian player Roberta Vinci in the women’s singles final of the US Open 2015?

a. Sania Mirza
b. Martina Hingis
c. Sam Querrey
d. Flavia Pennetta

76. Ministry of Youth Affairs and Sports has recognised the Indian Kalarippayattu Federation as Regional Sports Federation on September 14, 2015 with immediate effect. It originated from which modem State?

a. Kerala
b. Odisha
c. Tamil Nadu
d. Andhra Pradesh

77. Which Chinese city was chosen by the Olympic Council of Asia (OCA) to host the 2022 Asian Games?

a. Beijing
b. Shanghai
c. Hangzhou
d. Ladakh

78. Who was defeated by Chen Long of China in BWF Korea Open championship 2015 and settled for a silver medal?

a. Ajay Jayaram
b. Parupalli Kashyap
c. Chetan Anand
d. Aditya Joshi

79. Who has won 2015 Singapore Grand Prix of Formula One at the Marina Bay Street Circuit, the first street circuit in Asia?

a. Michael Schumacher
b. Alain Prost
c. Sebastian Vettel
d. Lewis Hamilton

80. Which weightlifter won gold in 5th Commonwealth Youth Games i.e., Samoa CYG?

a. Jamjang Deru
b. Deepak Lather
c. Both (a) and (b)
d. None of these

81. Who won the men’s singles title at the Yonex Japan Open 2015 final?

a. Viktor Axelsen
b. Lin Dan
c. Yong Dae
d. Yoo Yeon

82. Who won the women’s singles title at the Yonex Japan Open 2015 final?

a. Nozomi Okuhara
b. Akane Yamaguchi
c. Zhao Yuniei
d. Zhong Qianxin

83. Who won their 6th title of the year at the Guangzhou Open in September, 2015?

a. Xu Shilin and You Xiaodi
b. Sania Mirza and Martina Hingis
c. Sania Mirza and Xu Shilin
d. Martina Hingis and You Xiaodi

Miscellaneous Questions

84. Who is appointed as the director (technical) at NTPC as the interim Chairman and Managing Director of the State Run Power Generator?

a. Arup Roy Choudhury
b. AK Jha
c. Anil Sardana
d. JP Chalasani

85. India won the Asia Pacific Heritage Award for Cultural Heritage Conservation for Sree Vadakkunnathan Temple at Thrissur It is located at which State?

a. Tamil Nadu
b. Kerala
c. Andhra Pradesh
d. Karnataka

86. Dr. Wilfred de Souza, a reputed surgeon, master political strategist and efficient administrator pass away in September, 2015. He is best known the Chief Minister of which State/UT?

a. Puducherry
b. Goa
c. Dadra Nagar Haveli
d. Andaman and Nicobar Islands

87. Music composer Aadesh Shrivastava has died in September, 2015. He is best known for his work in films like Chalte Chalte, Baghban and Kabhi Khushi Kabhie Gham. His last project as a music composer was recently released. What was that?

a. Welcome Back
b. Bajrangi Bhaijann
c. Bahubali
d. Drishyam

88. Which site would develop as the spiritual capital announced by Prime Minister Narendra Modi for it to serve as a conversational bond between India and the Buddhist world?

a. Dhauli
b. Bodh Gaya
c. Kushi Nagar
d. Rajgir

89. Which person among them featured in the latest Forbes Asia edition in a new group of philanthropists?

a. Senapathy Gopalakrishnan
b. Nandan Nilekani
c. SD Shibulal
d. All of the above

90. Which agriculture expert has been appointed as one of the full-time members in the NITI Aayog?

a. Bibek Debroy
b. Prof. Ramesh Chand
c. VK Saraswat
d. Aravind Panagariya

91. Who presented the Gandhi Peace Prize for 2014 to Indian space agency ISRO for its contribution in development of space technology and satellite-based services?

a. Narendra Modi
b. Hamid Ansari
c. Pranab Mukherjee
d. None of the above

92. Which renowned water policy expert, well-known for drafting India’s first National Water Policy in 1987 passed away in September, 2015?

a. B. Ramaswamy
b. Ramaswamy Chokalingam
c. Ramaswamy PV Naiker
d. Ramaswamy R. Iyer

93. Who found a place as the sole Indian-origin executive in Fortune’s list of 50 most powerful women in business in September, 2015?

a. Indra Nooyi
b. Chhanda Kochar
c. Arundhati Bhattacharya
d. Kiran Majumdar Shaw

94. Primd Minister Narendra Modi inaugurated,the 10th World Hindi Conference at which place?

a. Ujjain
b. Bhopal
c. Indore
d. None of these

95. Who has been appointed as Managing Director and CEO of Canara Bank in September, 2015?

a. Rakesh Sharma
b. Rakesh Roshan
c. Rakesh Kadam
d. Rakesh Malhotra

96. The Department of Maritime History and Marine Archaeology of the Tamil University discovered that a flourishing port town at Mandripattinam fishing hamlet in which district of Tamil Nadu?

a. Kanchi
b. Kodeikanal
c. Thanjavur
d. Chennai

97. Kalamandalam Satyabhama, a classical dancer teacher, and choreographer died in September, 2015. She is related with which classical dance?

a. Odishi
b. Kathakali
c. Bharatanatyam
d. Mohiniyattam

98. Which former investment banker and lawyer was sworn-in as Prime Minister of Australia in September 2015?

a. Tony Abbott
b. Julia Gillard
c. Kevin Rudd
d. Malcolm Turnbull

99. India has made its debut in the top 200 of the Quacquarelli Symonds’ (QS) World University 2015/16 rankings. Choose the institutions among the options?

a. IISc-Bengaluru
b. IIT-Delhi
c. Both (a) and (b)
d. None of these

100. Who has been announced as one of the winners of the United Nations Champions of the Earth award?

a. Narendra Modi
b. Sheikh Hasina
c. Nawaz Shariff
d. None of these

Question Answers

1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (c)
6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (b)
11. (a) 12. (c) 13. (a) 14. (d) 15. (c)
16. (b) 17. (b) 18. (b) 19. (c) 20. (d)
21. (a) 22. (a) 23. (c) 24. (a) 25. (b)
26. (a) 27. (a) 28. (a) 29. (c) 30. (a)
31. (d) 32. (b) 33. (b) 34. (d) 35. (a)
36. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (a) 40. (c)
41. ‘(b) 42. (d) 43. (d) 44. (c) 45. (c)
46. (a) 47. (d) 48. (b) 49. (a) 50. (c)
51. (a) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c)
56. (a) 57. (a) 58. (d) 59. (a) 60. (c)
61. (b) 62. (a) 63. (b) 64. (a) 65. (d)
66. (b) 67. (b) 68. (a) 69. (c) 70. (b)
71. (c) 72. (b) 73. (a) 74. (c) 75. (d)
76. (a) 77. (c) 78. (a) 79. (c) 80. (c)
81. (b) 82. (a) 83. (b) 84. (b) 85. (b)
86. (b) 87. (a) 88. (b) 89. (d) 90. (b)
91. (c) 92. (d) 93. (a) 94. (b) 95. (a)
96. (c) 97. (d) 98. (d) 99. (c) 100. (b)

Visit for latest current affairs, previous year question papers, free online quiz for SSC and others, Study material and lot more.

 We hope you like SSC Combined Higher Secondary Question Paper with Answer, give your feedback in comments.

Click Here
to Register For Latest Current Affairs, Question Paper, Free online test Alert directly in Your Inbox.


Updated: December 30, 2015 — 8:05 am

Most Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current-Affairs © 2016 Developed by Current Affairs