Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC Question Paper)

JSSC Question Paper with Answer

1. The ratio between speed of two trains is 4 : 5. If the second train runs 600 km in 5 h, what is the speed of the first train?
a. 96 km/h
b. 200 km/h
c. 120 km/h
d. 135 km/h

2. What is the name of the latest browser from Microsoft which will be included in Window 10 PCs and ) smartphoes?
a. IE 10
b. Lumia
c. Edge
d. Wave

3. A father is 30 years older than his son. He was three times as old as his son before 5 years. What is the father’s present age?
a. 50 yr
b. 40 yr
c. 45 yr
d. 60 yr

4. Which of the following is an online ticket booking portal?
a. TripAdvisor
b. Make My Trip
c. Zomato
d. None of these

5. Rohan is taller than Hari who is shorter than Suresh. Mohan is taller than Harish but shorter than Hari. Suresh is shorter than Rohan, Who is the tallest?
a. Rohan
b. Hari
c. Mohan
d. Suresh

6. When a gag is turned into a liquid, the process is called
a. Condensation
b. Evaporation
c. Deposition
d. Sublimation

7. Which one of the following is not an antivirus software?
a. Kaspersky
b. Norton
c. Oracle
d. Bitdefender

8. In a certain code, ‘all the best’ is written as 645; ‘best of luck’ is written as 786; ‘the good luck’ is written as 589. In this code ‘good’ j would be written as
a. 9
b. 8
c. 7
d. 6

9. Which State, in May, 2015 set-up a satellite tracking system to check incidents of forest fires during summer season?
a. Uttarakhand
b. Himachal Pradesh
c. Jammu and Kashmir
d. Chhattisgarh

10. When can the Speaker exercise his right to vote in the House?
a. Whenever he desires
b. Whenever the House desire
c. Onlyintheeventofequalityofvotes
d. Whenever his party directs

11. Which of the following is used in thermometers?
a. Zinc
b. Lead
c. Mercury
d. Tin

12. Where are Shevaroy hills located?
a. Andhra Pradesh
b. Karnataka
c. Kerala
d. Tamil Nadu

13. Which of the following is not a State?
a. Jammu and Kashmir’
b. Goa
c. Chandigarh
d. Sikkim

14. ‘Hospital’ is related to ‘patients’ in the same way as ‘school’ is related to
a. students
b. building
c. playground
d. fees

15. Find the odd one out
a. Crocodile
b. Whale
c. Shark
d. Jelly fish

16. Microsoft Outlook is used to
a. type letters
b. browse the web
c. send e-mail
d. None of these

17. Find the odd one out. 1,9, 27, 64, 125
a. 1
b. 9
c. 27
d. 64

18. Which of the following is used as a lubricant?
a. Graphite
b. Silica
c. Iron oxide
d. Diamond

19. 2 MB = ?
a. 2048 KB
b. 2000 KB
c. 512 Bytes
d. 2000 Bytes

20. Which of the following is the latest Android OS?
a. Jellybean
b. Gingerbread
c. Kitkat
d. Lollipop

21. In a certain code, FIRE is written as DGPC. When coded, what will be the last letter of SHIP?
a. R
c. N
d. Q

22. What is the function key combination for closing all the active windows?
a. Alt + F6
b. Ctrl + F4
c. Ctrl + Alt + F4
d. Delete + F4

23. Which of the following categories does a Speaker belong to?
a. Input devices
b. Output devices
c. Internet devices
d. Spreadsheet processing devices

24. Who is the Chief Minister of Odisha?
a. Mamata Banerjee
b. Anandiben Patel
c. JB Patnaik
d. Naveen Patnaik

25. Yeast, used in making bread, is a
a. fungus
b. bacteria
c. plant
d. seed

26. Which is the capital of Punjab?
a. Chandigarh
b. Ludhiana
c. Jalandhar
d. Amritsar

27. Crop sown at the commencement of the monsoon is called
a. Rabi crop
b. Cash crop
c. Kharifcrop
d. None of these I

28. Which of the following planets has the largest number of natural satellites or Moons?
a. Jupiter
b. Mars
c. Saturn
d. Venus

29. Potassium nitrate is used in the production of
a. health drinks
b. fertilizer
c. synthetic textiles
d. None of the above

30. The ‘heart’ of the computer is
a. RAM
b. microprocessor
c. monitor
d. keyboard

31. Which of the following is not an online shopping portal?
a. Amazon
b. eBay
c. Mozilla Firefox
d. Snapdeal

32. In a certain code, BOXER is written as AQWGQ. How is PLUMB written in that code?

33. Arrange the words in the most logical sequence:

1. Table 2. Tree 3. Wood 4. Seed 5. Plant


a. 4,2, 3,5,1
b. 4, 3, 2, 5,1
c. 4, 5, 2,3,1
d. 4, 2,3,1, 5

34. There are nine mango trees in a straight line. The distance between each mango tree is 2.5 m. What is ; the distance between the first tree and the ninth tree?
a. 20 m
b. 22 m
c. 22.5 m
d. 18 m

35. Diamond is an allotropic form of
a. germanium
b. carbon
c. silicon
d. sulphur

Read Also – Free General English Online Test.

36. In a class of 100 students, 60 students passed in Science and 80 passed in Maths, 5 students failed in both Science and Mathematics. How many students passed in both the subjects?
a. 45
b. 40
c. 55
d. 50

37. Which of these is not a team event?
a. Volleyball
b. Kabbadi
c. Chess d
d. Football

38. Very small time intervals can be accurately measured by
a. White dwarfs
b. Quartz clocks
c. Atomic docks
d. Pulsars

39. You have 150 GB of data that needs to be backed up. Which one of the following devices is best suitable for this purpose?
a. 32 GB USB stick
b. 500 GB Portable Hard Disk
c. RW-CD
d. Cloud

40. What is the key used to access help for a software?
a. F2
b. FI
c. F3
d. F4

41. Which device related to the computer helps record videos and enables video conferencing?
a. Monitor
b. Keyboard
c. Webcam
d. None of these

42. Where was the Swachh Bharat Abhiyan officially launched in 2014?
a. Rajghat
b. Chandni Chowk
c. Shakti Sthal
d. Rashtrapathi Bhavan

43. Window 8 is a product of
a. Apple
b. Intel
c. Microsoft
d. Google

44. Who was the runner-up in the IPL 2015?
a. Kolkata Knight Riders
b. Chennai Super Kings
c. Mumbai Indians
d. Royal Challengers

45. A man walks towards North, turns left and again turns left. In which direction is he fdcing how?
a. North
b. East
c. West
d. South

46. When was Jharkhand formed?
a. 2008
b. 1972
c. 2000
d. 1992

47. A man is facing North-West. He turns 90° in the clockwise direction, then 180° in the anti-clockwise direction and then another 90° in the same direction Which direction is he facing now.
a. South
b. South-West
c. West
d. South-East

48. Galvanised iron sheets have a coating of
a. zinc
b. chromium
c. tin
d. lead

49. Pointing to a woman, Abhishek said, “Her granddaughter is the only daughter of my brother”. How is the woman related to Abhishek ?
a. Grand mother
b. Aunt
c. Sister-in-law
d. Mother

50. Which of the following reflect back more sunlight?
a. Sand desert
b. Paddy crop land
c. Land covered with fresh snow
d. Grass lands

51. Atoms are composed of
a. electrons and protons
b. electrons only
c. protons only
d. electrons and nuclei

52. Who is the author of the book ‘Wings of Fire’?
a. Leo Tolstoy
b. Annie Besa
c. Amrita Pritam
d. APJ Abdul

53. Which of the following revolt broke out in 1875 in Jharkhand
a. Santhal rebellion
b. Birsa Munda revolt
c. Tilka Marijhi revolt
d. None of the above

54. Kilowatt is a unit to measure
a. work
b. power
c. electricity
d. current

55. The base of binary system is
a. 2
b. 8
c. 10

56. Chemical formula of common salt is
a. H20
b. NaCl
d. HCl

57. The perimeter of a rectangular field is 640 m and the ratio between the length and bredth is 3 : 1. The area of the field is
a. 19200 sq m
c. 18200 sq m
d. 20200

58. From where was Chandaryan -1 India’s first lunar probe launched?
a. Thumba
b. Sriharikota
c. Balasore
d. Wheeler Island

59. Optic fibres are mainly used for which of the following?
a. Musical instruments
b. Food industry
c. Weaving
d. Communication

60. Notes of which denomination has the portrait of Mahatma Gandhi printed on them?
a. Rs 1000
b. Rs 500
c. Rs 100
d. All of these

61. Deficit financing means that the government borrows money from
a. RBI
b. local bodies
c. big businessmen
d. IMF

62. A method used to transfer data between mobile devices over short distances without the use of cables is known as
a. Location services
b. Mobile data
c. Bluetooth
d. None of the above

63. What is the greatest two-digit number that gives the remainder 5 when divided by 2, 3 or 4?
a. 69
b. 77
c. 89
d. 97

64. On the occasion of the birth centenary of the Prime Minister released a commemorative coin.
a. Swami Vivekananda
b. Ramakrishan Paramahansa
c. Swami Dayanand
d. Raja Ram Mohan Roy

65. Choose the missing letters from the given alternatives.
AZ, GT, MN, ?, YB
a. KF
b. RX
c. SH
d. TS

66. Wood is the main raw material used in the manufacture of
a. paint
b. paper
c. ink
d. gun powder

67. Google Chrome is an example of which type of software?
a. Word Processing
b. Spreadsheet
c. Video Editor
d. Web Browser

68. Which of the following is the correct expansion of CPU?
a. Control Peripheral Unit
b. Central Peripheral Unit
c. Central Processing Unit
d. Control Processing Unit

69. Find the odd one out.
a. Gold
b. Copper
c. Iron
d. Wood

70. Find the missing number.
11 10 9
7 15 8
12 5 7
a. 9
b. 10
c. 13
d. 17

71. Which of the following cannot be used to access the internet?
a. Google Chrome
b. Internet Explorer
c. Mozilla Firefox
d. Adobe Reader

Another great post – SSC Current Affairs Online Quiz.

72. The ‘Valley of flowers’ is in the State of
a. Uttarakhand
b. Uttar Pradesh
c. Uttaranchal
d. Himachal Pradesh

73. Which of the following is not a programming language?
a. J#
b. J++
c. C+
d. C++

74. What are the individual black dots which make up the picture in a monitor called?
a. Pixies
b. Coloured spots
c. Pixels
d. None of these

75. Pandit Ravi Shankar is an exponent of
a. Tabla
b. Sarod
c. Vichitra Veena
d. Sitar

76. A can do a piece of work in 60 days and B alone can do it in 50 days. A works for 12 days and leaves. How long will B take to complete the remaining work?
a. 35
b. 40
c. 30
d. 25

77. A goat is tied to one corner of a square plot of side 30 m by a rope 14 m long. Find the area it can graze.
a. 176 sq m
b. 154 sq m
c. 308 sq m
d. 44 sq m

78. The average monthly income of A and B is Rs 1500. The average monthly income of B and C is RS 2500 and the average monthly income of A and C is Rs 3000. What is the monthly income of A?
a. Rs 2000
b. Rs 2500
c. Rs 2250
d. Rs 1800

79. Which of the following is the correct expansion of WAN?
a. Wired Area Network
b. Wide Area Network
c. Wireless Area Network
d. None of the above

80. Find the missing number. 10,16,12,20,14,?
a. 22
b. 24
c. 25
d. 28

81. Ramu travelled 5 km straight towards South. He turned left and travelled 24 km straight, then turned right and travelled 5 km straight. How far is he from the starting point?
a. 26 km
b. 28 km
c. 24 km
d. 10 km

82. Which is the official language of the State of Karnataka?
a. Konkani
b. Tulu
c. Kannada
d. Hindi

83. Study the following number sequence and answer the question given below:

5 1 4 7 3 9 8 5 7 2 6 3 1 5 8 6 3 8 5 2 2 4 3 4 9 6

How many odd numbers are there in the sequence which are immediately preceded and also immediately followed by an even number?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

84. In the following series of numbers, find out the missing number :

50, 65, (…), 101, 122
a. 73
b. 82
c. 89
d. 93

85. The keyboard shortcut for opening a file is
a. Ctrl + T
b. Ctrl + S
c. Ctrl + F
d. Ctrl + O

86. What is the full form of DVD?
a. Disc Video Digital
b. Deck Video Disc
c. Digital Video Disc
d. Disc Video Drive


87. Which State lies to the East of Jharkhand?
a. Bihar
b. Chhattisgarh
c. West Bengal
d. Odisha

88. Photoshop is an example of which type of software?
a. Photo Editor
b. Internet Browser
c. Operating System
d. None of the above

89. Which of the following rays are more penetrating?
a. Beta rays
b. Alpha rays
c. Gamma rays
d. X-rays

90. Which is the capital of Pakistan?
a. Karachi
b. Lahore
c. Islamabad
d. Rawalpindi

91. Study the following statements and answer the question given j below:
I. A, B, C, D and E are five boys sitting in a circle.
II. C is sitting immediately to the left of E.
III. A is sitting between D and E. f E is sitting between

a. B and D
b. D and E
c. B and E
d. A and C

92. Find the odd.one out.
a. 1
c. 3
d. 4

93. Find the odd one out.

94. Who is the Governor of Chhattisgarh?
a. Balramji Das Tandon
b. Mridula Sinha
c. Draupadi Murmu
d. DY Patil

95. Which letter group does not belong to the others here?
a. ECA
b. JHF
c. PNK
d. VTR

96. The main function of DBMS is to
a. create programs
b. modify and store pictures
c. editing videos
d. store and process large volumes of data

97. How many Schedules are contained in the Constitution of India?
a. 12
b. 20
c. 25
d. 10

98. Find the odd one out.
a. 6:23
b. 3:11
c. 1: 3
d. 5 :18

99. Who did Gandhiji consider as his political guru?
a. Sardar Vallabhbhai Patel
b. Rabindranath Tagore
c. Gopalkrishna Gokhale
d. Bal Gangadhar Tilak

100. Find out which of the figure (1), (2), (3) and (4] can be formed from the pieces given in figure (X).
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

101. An example of a social networking website is
a. Netflix
b. Twitter
c. Flipkart
d. None of these

102. With which sport is Sania Mirza associated?
a. Tennis
b. Badminton
c. Hockey
d. Volleyball

103. Find the next number in the series. 43,44,42, 45,41,46,?
a. 40
b. 47
c. 48
d. 49

104. What is the currency of Maldives?
a. Ruppe
b. Rial
c. Ringgit
d. Rufiyya

105. Which is the highest peace time gallantry award?
a. Ashok Chakra
b. Param Vir Chakra
c. Vir Chakra
d. None of the above

106. The average salinity of sea water is
a. 3.50%
b. 4%
c. 5%
d. 6%

107. The first woman ruler of Delhi was
a. Noorjahan
b. Razia Begum
c. Rani Ahilya Holkar
d. Jahanara

108. Mesons are found in
a. Laser beam
b. X-rays
c. Gamma rays
d. Cosmic rays

109. Find the odd one out.
a. 147
b. 119
c. 153
d. 189

110. When you touch your CPU unit, it is very hot. The most probable cause could be
a. power supply is fluctuating
b. monitor is odd
c. speaker is disconnected
d. problem with the heat sink of the processor

111. Light year is a measurement of
a. speed of aeroplanes
b. speed of light
c. stellar distances
d. speed of rockets

112. The keyboard shortcut for selecting the data of an entire document at once is
a. Tab + Delete
b. Esc + Shift
c. Ctrl + 2
d. Crtl + A

113. A is the husband of B. D is the daughter of A. C is the husband of D. E is the daughter of C. What is the relationship of E to B?
a. Cousin
b. Niece
c. Daughter
d. Grand-daughter

114. What does the Roman numeral ‘D’ stand for?
a. 10
b. 100
c. 500
d. 1000

115. Under which of the following menus will you find the print option in Microsoft Word?
a. File
b. Insert
c. Edit
d. Format

116. ‘Black’ is related to ‘white’ in the same way as ‘roof is related to
a. wall
b. pillar
c. terrace
d. floor

117. Find the missing number.
[7 ] 13 15
8 18 14
20 9 11
a. 9
b. 10
c. 11
d. 12

118. Nuclear fission is caused by the impact of
a. neutrons
b. protons
c. deuteron
d. electron

119. Where is Himachal Pradesh is the paragliding World Cup going to be held in October, 2015?
a. Kangra Valley
b. Spiti Valley
c. Chambal Valley
d. Kullu Valley

120. Which of the following is a Database Management System’
a. Oracle
b. Basic
c. Linux
d. None of these

Question Answers

1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (a)
6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (c)
11. (c) 12. (d) 13. (c) 14. (a) 15. (a)
16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (a) 20. (d)
21. (c) 22. (b) 23. (b) 24. (d) 25. (a)
26. (a) 27. (c) 28. (a) 29. (b) 30. (b)
31. (c) 32. (b) 33. (c) 34. (a) 35. (b)
36. (a) 37. (c) 38. (c) 39. (d) 40. (b)
41. (c) 42. (a) 43. (c) 44. (b) 45. (d)
46. (c) 47. (d) 48. (a) 49. (d) 50. (c)
51. (c) 52. (d) 53. (d) 54. (d) 55. (a)
56. (b) 57. (a) 58. (b) 59. (d) 60. (d)
61. (a) 62. (c) 63. (c) 64. (a) 65. (c)
66. (b) 67. (d) 68. (c) 69. (d) 70. (c)
71. (d) 72. (a) 73. (c) 74. (c) 75. (d)
76. (b) 77. (b) 78. (a) 79. (b) 80. (b)
81. (a) 82. (c) 83. (d) 84. (b) 85. (d)
86. (c) 87. (c) 88. (a) 89. (c) 90. (c)
91. (d) 92. (a) 93. (c) 94. (a) 95. (c)
96. (d) 97. (a) 98. (d) 99. (c) 100. (a)
101. (b) 102. (a) 103. (a) 104. (d) 105. (a)
106. (a) 107. (b) 108. (d) 109. (b) 110. (d)
111. (c) 112. (d) 113. (d) 114. (c) 115. (a)
116. (d) 117. (d) 118. (a) 119. (a) 120. (a)

Visit Current-Affairs.org for latest current affairs, previous year question papers, free online quiz for SSC and others, Study material and lot more.

 We hope you like Jharkhand Staff Selection Commission Question Paper , give your feedback in comments.

Click Here
to Register For Latest Current Affairs, Question Paper, Free online test Alert directly in Your Inbox.

Updated: December 30, 2015 — 7:06 am

Most Recent Post


Add a Comment
  1. Hi.mam… I need some more important question sets. If u have .. Can u plz send me..for this i’ll be grateful to u..

  2. pls send me previous year jssc cgsce papers …..my email id is rkumarsingh4@gmail.com

  3. Hi, can u plz send me the previous questions of Jharkhand SSC. I need it urgently. plz..send me on my email id i.e. shamsheralijnu221@gmail.com

    Shamsher Ali.

  4. Please send me previous paper of jssc cgl paper of pt …….I ever oblige for that

  5. Plz send me previous year question paper mam

  6. Mam plz send me previous years questions of jssc cgl in Hindi

  7. Hey….Can anyone please send me previous years question paper of jssc cgl???

  8. Hii Maa’m
    You are doing a wonderful job I really appreciate the work.
    Could you please share the previous papers for JSSC exams both PT and Mains on my email Id: ankuaum@gmail.com

  9. Hii Mansi

    Can you please send previous papers of JSSC.

    great job mansi..

  10. Hi Mansi
    I will b thankful to u if u could plz send the previous year papers of Jssc on my mail id –

  11. thank u for this question. please send me previous year question paper at my email-garirakhi7@gmail.com

  12. Are these questions from pre or mains?
    Do you have english/hindi questions from mains?
    If you do please mail me.

  13. Hi, can u plz send me the previous questions of Jharkhand SSC. I need it urgently. plz..send me on my email id i.e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current-Affairs © 2016 Developed by Current Affairs