WBSSC KPS Krishi Prayukti Sahayak Previous Year Question Papers

WBSSC Krishi Prayukti Sahayak – KPS Previous Papers

Preparation in the right direction for KPS exam is extremely necessary as it is one of the most competitive exams in West Bengal. Let our portal help you in finding the exact resources you need for your best preparation for KPS. We also provide you with free downloadable links in the last for KPS previous years questions and, be sure to go through all the KPS previous years questions.

WBSSC or the West Bengal State Selection Commission conducts exams and handpicks the best from the lot,  for vacancies for the Krishi Prayukti Sahayak.The name of the post is Krishi Prayukti Sahayak and, it is a government job in west bengal endorsing easy life, life full of benefits and what not! Every year this exam is conducted on a regular basis for candidates to fill in and try their luck.

Get: SAIL ISSCO Question Papers

Exam pattern for WBSSC KPS exam –

It is a MCQ based paper, with a total of 70 questions.

Each question carries one mark.

No negative marking is present in the exam.

The paper has five subject sections – Maths, General Studies, Reasoning, General Science and English.

Syllabus for WBSSC KPS exam –

(Do not forget to follow the most latest and up-to-date syllabus from the official website of Krishi Prayukti Sahayak)

Major topics asked in Maths section – Profit & Loss, Percentages,Data Interpretation,Simple & Compound Interest,Time & Work,Time & Speed,Trigonometry,Average,Geometry,HCF & LCM,Simplification,Algebra and many more..

Major topics asked in General studies section – History – India , World,General Polity,Sports & Games,Culture & Heritage,Economics,Books & Authors,National & International events and many more.

Major topics asked in Reasoning section of the KPS exam – Mathematical Operations, Figure-based Classification,Number, Ranking & Time Sequence,Coding-Decoding,Classification,Number Ranking,Logical Venn Diagrams,Directions,Blood Relations,Venn diagrams and many more..

Major topics asked in General Science section of the exam – topics related to physics, chemistry, biology, Environmental science etc.

Major topics asked in English section of the exam – Synonyms, Fill in the Blanks,Tenses,Translation from Bengali/Hindi/Urdu/Nepali into English, Unseen Passages,Vocabulary,Sentence structure,Drafting of a report in Bengali/Hindi/Urdu/Nepali,Grammar,Sentence Rearrangement,Antonyms,Adverb,Translation from English into other language of your choice,One word substitutions,Comprehension and many more.

Get: SSC MTS Question Papers

Previous Years Questions for WBSSC KPS Exam-

With fine professionals on our side, we can very classify which content is good for KPS aspirants and which is not useful at all. We provide the best prep material for all the aspirants which has selected KPS previous years questions Papers. We have also provided free download links to all the KPS previous years questions for extreme practice and, well analysis of the level of difficulty.

Get the sample questions and previous year papers for the preparation of WBSSC Krishi Prayukti Sahayak exams.

Sample Questions:

General English (40 marks)

  1. Find the correct meaning of the phrase – ‘Rank and File’ –

i) Famous persons,

ii) Ordinary Persons,

iii) Rich persons,

iv) Literate Persons.

Ans – (ii).

2) Find improvement of the underlined phrase – ‘It is no good to cry over spilt milk.’

i) It is of no good crying,

ii) It is no good crying,

iii) It is of no good crying,

iv) No improvement.

Ans – (ii).

3) Fill in the gap with most suitable words – ‘The splendor of the Himalayas _________.’

i) Needs no description,

ii) Beggars description,

iii) Inspires always,

iv) Is so charming.

Ans – (ii).

4) Find the opposite meaning of – Profligate

i) Stable,

ii) Extravagant,

iii) Thrifty,

iv) None of the above.

Ans – (iii).

5) Find the synonym of – ‘Novice’ –

i) Expert,

ii) Generalist,

iii) Specialist,

iv) Beginner.

Ans – (iv).

6 ) Which is not a logic Gate –

i) XNOR,

ii) NOR

iii) OR

iv) R.

Ans – (iv)

7) World autism day is observed on –

i) 2nd March,

ii) 2nd April,

iii) 8th December,

iv) 8th January.

Ans – (ii).

8) Which currency has recently been included in SDR of IMF?

i) Indian Rupee,

ii) Yen,

iii) Franc,

iv) Yuan.

Ans – (iv).

9) Full form of NCRB is –

i) National Criminal Response Bureau,

ii) National Crime Records Bureau,

iii) National Criminal Response Board,

iv) National Crime Research Board.

Ans – (ii).

10) Which is the highest honour award given for achievement in sports?

i) Arjuna award,

ii) Dronacharya award,

iii) Rajiv Gandhi Khel Ratna award,

iv) Dhyanchand award.

Ans – (iii).

 Download WBSSC Krishi Prayukti Sahayak Previous Year Question Papers

WBSSC Question Paper Download link Pdf
WBSSC Question Paper- English
Download here
WBSSC Question Paper G.K Download here
WBSSC Model Question Paper
Download here
WBSSC Question Paper Reasoning
Download here

Visit Current-Affairs.org for latest current affairs, previous year question papers, free online quiz for SSC and others, Study material and lot more.

Updated: July 26, 2016 — 4:02 pm

Most Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current-Affairs © 2016 Developed by Current Affairs