Jipmer Medical Exam Previous Year Question Paper

JIPMER Medical Exam Previous Papers – Sample Questions

Many candidates had applied for the JIPMER Faculty & Non Faculty Jobs may be started the preparation. Those applicants can check the JIPMER Faculty & Non Faculty Exam Syllabus & Test Pattern 2016 from the attached link. You can download the Jawaharlal Institute Karaikal Staff Nurse LDC Steno Syllabus & Technical Asst, Lab Technician Exam Pattern from the link. The Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research Officials have declared the Syllabus & Exam Pattern on its official notification. Please go through the link for more info about the syllabus. The Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research, Karaikal recently came up with the recruitment notification through Advertisement No: Admn.I.Karaikal/ Contract/2016. JIPMER Recruitment 2016 includes 104 Faculty & Non Faculty Jobs of Professor, Assistant Professor, Technical Asst, Lab Technician, Store keeper, Steno, LDC, Staff Nurse, various. Visit the Official Website www.jipmer.edu.in for latest updates, various other details about the Institute. Check the Notification available on our website for full details such as Eligibility criteria, educational qualifications, job description, number of posts in each job, application fee, salary, and so on. . The Postal Address and all such information are available in the link. The Applicants who passed in the Written Test & Skill Test only be selected in the Recruitment.

The Applicants of Faculty & Non Faculty Jobs can start your preparation for the written examination. Here we are providing the links for JIPMER Technical Asst & Lab Technician Model Question Papers. The curious candidates can download the Previous Years Question Papers of Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education & Research Recruitment Tests. Aspirants can download the JIPMER LDC Staff Nurse Old Papers along with the Answers. The maximum mark to be obtained in the entrance examination is 200 marks and you have to answer the MCQs from Biology, Physics, Chemistry, Logic and Quantitative reasoning and finally English & Comprehension.

1. The relationship and the density of a gas expressed by Boyle’s law P=KD hold true

(a)     for any gas under any conditions

(b)   For some gases under any conditions

(c)    Only if the temperature is kept constant

(d)   Only if the density is constant

Ans:- c

2. The incomplete breakdown of sugars in anaerobic respiration results in the formation of:

(a) fructose and water

(b) glucose and CO2

(c) alcohol and CO2

(d) water and CO2

ANS:- c.

3. Kappa particles indicate:

(a) nuclear inheritance

(b) cytoplasmic inheritance

(c) mutation

(d) Nucleo- cytoplasmic inheritance

ANS:- b

4. If the cathode rays are projected at the right angles to a magnetic field, their trajectory is

(a)   ellipse

(b)   circle

(c)   parabola

(d)   unaltered

Ans:- b

5. Bakelite is a copolymer of

(a)    Phenol-acetaldehyde

(b)   Butadiene-ethyl alcohol

(c)    Phenol-formaldehyde

(d)   Butadiene-acrylonitrile

Ans:- c

6. A 50 Kg man with 20 Kg load on his head climbs 20 steps of 0.25m height each. The work done is climbing is

(a)   5 J

(b)   350 J

(c)   100 J

(d)   3430 J

Ans:- d.

7. The plant Cuscuta shows maximum photosynthesis in:

(a) red light

(b) blue light

(c) green light

(d) no photosynthesis at all

ANS:- d

8. The most important force that pulls water up in tall trees is:

(a) imbibition force

(b) osmotic force

(c) cohesive force

(d) electromagnetic force

ANS:- c

9. If the cold junction of thermocouple is lowered then the cool temperature

(a)    increases

(b)   approaches inversion temperature

(c)    decreases

(d)   remains the same

Ans:- d

10. Phenyl magnesium bromide is made to react with ethylene oxide and the product on hydrolysis gives

(a)    Ethyl phenyl ether

(b)   2-phenyl ethanol

(c)    Methyl phenyl ether

(d)   Benzyl alcohol

Ans:- b

Dena Bank PO Question Papers

JIPMER Puducherry Medical Entrance Exam Asked Questions

11. A metal block is expressed to beams of X-rays of the different wavelength. X-rays of which wavelength penetrate most?

(a)    0.2 nm

(b)   0.6 nm

(c)    0.4 nm

(d)   0.8 nm

Ans: – a

12. Lactic acid is produced by Rhizopus species:

(a) R. Oryza

(b) R. stolonifera

(c) R. nodose

(d) R. sexual

ANS:- c

13. Which of the following exhibits a direct proportionality to transpiration?

(a) Light and RH

(b) Temperature and RH

(c) Temperature and the wind

(d) RH and the wind

ANS:- c

14. The coefficient of mutual inductance, when magnetic flux changes by 0.02 Wb and current changes by 0.01A is

(a)    2 H

(b)   3 H

(c)    4 H

(d)    8 H

Ans: – a

15. Nitrobenzene gives nitrobenzene and hydrazo benzene when reduced

(a)    In acid medium

(b)   In neutral medium

(c)    Electrolytically

(d)   In alkaline medium

Ans:- d

16. A thermoelectric refrigerator works on

(a)    Joule effect

(b)   Seebeck effect

(c)    Peltier effect

(d)   Thermionic effect

Ans:- c

17. The capacity of a parallel plate capacitor depends on the

(a)    type of metal used

(b)   the thickness of plates

(c)    potential applied across the plates

(d)   the separation between plates

Ans:- d

18. Biotic factors are:

(a) chemical factors of soil that affect life

(b) physical factors of soil that affect life

(c) all living organisms that influence other organisms

(d) factors of an atmosphere which affect life

ANS:- c

19. By opening the door of a refrigerator that is inside a room, you can

(a)    cool the room to a certain extent

(b)   cool it to the temperature inside the refrigerator

(c)    ultimately warm the room slightly

(d)   neither cool nor warm the room

Ans:- c

20. Hydrolysis of sucrose in the presence of an acid is an example of

(a)    second order reaction

(b)   First order reaction

(c)    Fermentation

(d)   Pseudo first order reaction

Ans:- d

Also Get: UPSC SCRA Question Papers

JIPMER Medical Exam Previous Papers – JIPMER Previous year Questions

21. Weightlessness experienced while orbiting the earth, in spaceships, is the result of

(a)    acceleration

(b)   inertia

(c)    zero gravity

(d)   the center of gravity

Ans: – a

22. Who said that “transpiration is a necessary evil”?

(a) Curtis

(b) Steward

(c) Andersen

(d) J.C. Bose

 ANS: – a

23. The law of limiting factors for photosynthesis was enunciated by:

(a) R. Hill

(b) Calvin

(c) Krebs

(d) Blackman

ANS:- d

24. A pump motor is used to deliver water at a certain rate from a given pipe. To obtain twice as much water from the same pipe at the same time, power of the motor has to be increased to

(a)    16 times

(b)   8 times

(c)    4 times

(d)   2 times

Ans:- d

23. The amphibians of plant kingdom are:

(a) algae

(b) bryophytes

(c) thallophytes

(d) floating plants

ANS:- b

24. Floral formula of O+ K5C5A5+5G1- Å is

characteristic of the family:

(a) Papilionaceae

(b) Caesalpinioideae

(c) Cruciferae

(d) Mimosoideae

ANS:- b

25. The escape velocity on the surface of earth is 11.2km/s. What would be the escape velocity on the surface of the another planet of the same mass but ¼ times the radius of the

(a)    22.4 km/s

(b)   67.2 km/s

(c)    44.8 km/s

(d)   89.6 km/s

26. The most stable conformation of 1,2-dihydroxyethene is

(a)    Anti

(b)   Staggered

(c)    Gauche

(d)   Eclipsed

Ans: – a

27. In a full wave rectifier circuit operating from 50Hz mains frequency, the fundamental frequency in the ripple would be

(a)    25 Hz

(b)   75 Hz

(c)    50 Hz

(d)   100hz

Ans:- a

28. The protein rich alga is:

(a) Ulothrix

(b) Spirogyra

(c) Nostoc

(d) Chlorella

ANS:- d

Visit current-affairs.org for latest current affairs, previous year question papers, free online quiz for SSC, Bank, Railway and others, Study material and lot more.


Updated: June 6, 2016 — 5:11 pm

Most Recent Post

1 Comment

Add a Comment
  1. This really answered my problem, thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current-Affairs © 2016 Developed by Current Affairs