UPTET Previous Year Question Papers with Answers

UPTET Previous Year Question Papers PDF

UPTET Exam is conducted by UP govt. , to appoint knowledgeably  and experienced teaching staff in govt. primary and upper primary school  of up state. UPTET( Utter Pradesh Teaching Eligibility Test) is this For the student who wants to make career with  UP Education Board. UP govt. has released the notification for primary school and upper primary schools exam , all the enquiries related to exam are available on Official site of UP School Education Board.You can get relevant Information Related to Exam on site.The opening Date of form are 5 Oct to 24 Oct. All the Eligible candidate can apply through online or Offline for UP Teaching Edibility Test 2017. check the dates , Qualification , fee before applying.  Apply online at website:- http://upbasiceduboard.gov.

Get: Bihar TET Question Papers

Qualification and Age limit for UPTET ( Utter Pradesh Teaching Eligibility Test) :-

  • Candidate must have minimum 21 years of age.
  • For primary teacher candidate should have 50% marks in Graduation in any discipline form recognized university. They must have 2 year diploma in special D. ed or BTC training from UP or 4 year experience in elementary education.
  • For upper primary teacher candidate should have diploma in 2year course BTC/CT/NNT.

UPTET( Utter Pradesh Teaching Eligibility Test) application fee :-

The candidate who belong to General or OBC for them fee amount is Rs 400/- and ST/SC candidate’s fee amount is Rs 250/- only. candidate can summit their fee Online or Offline process both . They can deposit there fee through SBI internet baking/ Debit/Credit cards or other internet banking also. Offline option is available only on SBI branch (Any) by taking print out of E-challan.

UPTET exam will be based on two papers- paper 1 and paper 2.

Paper 1st will be for primary school teacher(Classes 1 to 5) and paper 2nd is for upper primary school teacher(Classes 6 to 8).

paper 1st and 2nd both will be 150 marks each. candidate have to answer  all 150 question. question paper will be objective. Duration of the exam for both papers will be 2 hours  30 mint.

For the preparation of The UPTET exams we are providing you syllabus and last exam question paper on our site also so that you can be familiar with the exam pattern and exam Questions. UPTET Syllabus 2017 PDF is enclosed below for the reference of applicants. Candidates can see the detailed UPTET Syllabus 2017 below and download it.UPTET syllabus 2016 Pdf is available here

UPTET Exam Pattern 2017 – Paper I

Sl .No Type of Exam Subjects No. of Questions Marks Duration
1 Objective Type Child Development and Pedagogy 30 30  2 1/2 Hrs
( 150 Min)
2 Language I (Hindi) 30 30
3 Language II (English or Sanskrit or Urdu) 30 30
4 Mathematics 30 30
5 Environmental Studies  30 30
TOTAL 150 150

Uttar Pradesh Teachers Eligibility Test 2017 Exam Pattern – Paper II

S.No Type of Exam Subjects No. of Questions Marks Duration
1 Objective Type Child Development and Pedagogy 30 30 2 1/2 Hrs
( 150 Min)
2 Language I (Hindi) 30 30
3 Language II (English or Sanskrit or Urdu) 30 30
4  (a) For Mathematics and Science teacher: Mathematics and Science
(b) For Social Studies/Social Science teacher: Social and Science
For any other teacher: either (a) or (b)
60 60
TOTAL 150 150

Get: Current Affairs for UPTET Exam

UPTET Sample Paper 2017

Question 1: Human development is divided into domains such as

  1. physical, cognitive, emotional and social
  2. emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
  3. psychological, cognitive, emotional and physical

4 . physical, spiritual, cognitive and social

Answer: 3

Question 2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on

  1. Classical conditioning of learning
  2. Theory of reinforcement
  3. Operant conditioning of learning
  4. Construction of knowledge

Answer: 4

Question 3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to

  1. Social anxiety
  2. Emotional anxiety
  3. Stranger anxiety
  4. Separation anxiety

Answer: 4

Question 4: Inclusive Education

  1. celebrates diversity in the classroom
  2. encourages strict admission procedures
  3. includes indoctrination of facts
  4. includes teachers from marginalized groups

Answer: 1

Question 5:  Which of the following is an objective question ?

  1. Short answer question
  2. Open ended question
  3. True or False
  4. Essay type question

Answer: 3

Question 6: Which of the following is a feature of progressive education ?

  1. Instruction based solely on prescribed text-books
  2. Emphasis on scoring good marks in examinations
  3. Frequent tests and examinations
  4. Flexible time-table and seating arrangement

Answer: 3

Question 7: When a child ‘fails’, it means

  1. the child has not memorized the answers properly
  2. the child should have taken private tuition
  3. the system has failed
  4. the child is not fit for studies

Answer: 3

Question 8: Navodaya Schools have been established to

  1. increase number of school in rural areas
  2. provide good education in rural areas
  3. complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
  4. check wastage of education in rural areas

Answer: 2

Question 9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by

  1. adopting child-centred pedagogy
  2. encouraging rote learning
  3. adopting frontal teaching
  4. focusing on examination results

Answer: 1

Question 10: Critical pedagogy firmly believes that

  1. the learners need not reason independently
  2. what children learn out of school is irrelevant
  3. the experiences and perceptions of learners are important
  4. the teacher should always lead the classroom instruction

Answer: 3

Download UPTET Previous Year Question Papers

Download the UPTET previous year question papers by just clicking on the below link. These papers will help you to understand the exam pattern and question trend for the UPTET exam.

Uttar Pradesh TET Exam Previous Papers – Child Development and Pedagogy

UP TET 2016 Model Papers – Hindi

Uttar Pradesh Teachers  Eligibility Test Old Papers – Urdu

UP TET Sample Question Papers – English

UP TET Exam Practice Papers – Mathematics

TET Solved Papers – 2014

UP TET Model Papers – 2015

Uttar Pradesh Teachers Eligibility Test 2017 Study Material

UTTRAKHAND Group C Recruitment Exam 2015 SOLVED


Visit Current-Affairs.org for the current affairs, previous year question papers, online quiz for the competitive exams and many more.Along with these we update questions papers for different exams and their syllabus you can find a number of exam syllabus here so pleases do subscribe and follow us for more updates.if someone is preparing for the exam and he wants the latest updates related to the question papers and patterns this is the right platform for them to visit.


 

Updated: November 16, 2017 — 1:35 pm

Most Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current-Affairs © 2017 Developed by Current Affairs
error: Content is protected !!